Text broșură la sfințirea casei

Parohia Sf. Ilie cartier Speranța

La sfințirea casei

Imagini pentru sfintire casa

De ce să-mi sfințesc locuința?

Esența Ortodoxiei este să-l primim pe Dumnezeu în ființa, în viața, în locuința, în toate ale noastre, iar El să le umple cu harul Său. Orice nu este binecuvântat ori sfințit prezintă o invitație pentru cel rău să-și manifeste lucrarea.

Care este momentul optim al sfințirii locuinței?

Momentul ideal este  înainte de a locui efectiv în ea, după ce am făcut curățenie și am terminat de lucrat la instalații, tencuieli și alte asemenea. Dacă ne-am mutat deja, chemăm neîntârziat preotul, chiar dacă am fi vrut să mai cumpărăm mobilă ori să ne pregătim pentru o masă mai bogată în familie. Orice amânare ne costă în plan duhovnicesc și cel rău își poate manifesta nestingherit influența. Casele particulare au un regim special, acolo se face o agheasmă și înainte de începerea lucrărilor de construcție, pentru spor, ajutor și depărtarea celui viclean.

Ce avem de pregătit pentru sfințire?

Așezăm pe o masă un bol cu apă de sfințit, un mic vas cu untdelemn și un bețigaș igienic cu care se va pecetlui locuința, o candelă sau o lumânare aprinsă, un pomelnic la vii cu familia și cei prezenți, o cățuie, cărbune și tămâie, un sfitoc (mănunchi) de busuioc.

Există cazuri în care se repetă sfințirea?

Dacă am văruit și am acoperit pecetluirea inițială (oricum, în timp, untdelemnul intră în tencuială și abia dacă se mai observă) sau am înnoit substanțial prin casă.

Ce e cu agheasma anuală?

Suntem cu toții păcătoși, și prin aceasta invităm în casă pe cel rău și-i dăm putere asupra vieții noastre. Prin agheasmă îi luăm toate drepturile și puterile asupra casei. De aceea, familiile evlavioase invită o dată pe an preotul să facă o agheasmă în casă. Unele solicită și Sf. Maslu.

Pot să stropesc și eu cu agheasmă prin casă?

Nu este doar permis, ci și indicat să stropim prin casă cu agheasmă mică de la biserică și să tămâiem, rugându-ne pentru binecuvântarea noastră și a familiei. O dată pe săptămână măcar, odată pe lună în cel mai rău caz. Mulți creștini o fac și mai des.

Ce fac cu agheasma și cu untdelemnul sfințit?

Agheasma se folosește dimineața pe nemâncate, la fel ca orice agheasmă mică. Untdelemnul se poate păstra pentru deochi, farmece, ori pune la candelă. Dacă vom avea nevoie mai târziu, folosim untdelemn sfințit la Sf. Maslu, cu același efect, ba chiar mai bogat.

Există cazuri în care nu pot face sfințire, sau nu e primită slujba?

Ca la orice slujbă, dacă ne rugăm sincer și cu credință, Dumnezeu trimite harul Său. Problema este această sinceritate și credință. Dacă stăpânii casei trăiesc necununați, efectul nu va ține foarte mult, iar preotul nu va mai veni a doua oară să sfințească dacă celor doi nu li s-a trezit conștiința și nu au făcut tot posibilul să se cunune grabnic. La fel, dacă fac slujba din superstiție, sau doar ca un eveniment în familie, în care invitatul cel mai important nu e Dumnezeu, efectul rămâne doar în plan psihologic. La fel se întâmplă dacă cei doi sunt cuprinși de patimi ascunse de care nu sunt dispuși să se pocăiască încă, efectul slujbei se va pierde pe măsură ce vor săvârși din nou acele păcate. Oricum, pecetea lui Dumnezeu asupra casei rămâne și încurcă lucrarea celui viclean.

Dacă familia este mixtă, un ortodox căsătorit cu o persoană de altă credință, cum se procedează?

Cum vor cei doi. Oricum, nu pot fi chemați doi preoți de confesiuni diferite în același timp, sau un preot și un pastor. Preotul ortodox, dacă se apelează totuși la slujitori de la mai multe credințe, se cheamă ultimul. Evident că și efectul acestei slujbe va avea de suferit în timp din cauza acestei situații, ca și multe alte aspecte ale vieții de familie.

Există o regulă în privința mesei de după slujbă?

Nu, aceasta ține de dorința multora de a petrece câteva ore împreună cu familia și/sau prietenii cu care să sărbătorească evenimentul. Nu amânăm sfințirea pentru că nu ne permitem organizarea unei mese festive, iar preotul nu vine așteptându-se neapărat să fie așezat la masă, nu face parte din rânduiala lui de slujbă.

Trebuie să fac sfințirea în post?

Nu neapărat. Din contra, dacă invităm mai mulți oaspeți, credincioșii urmăresc în general să fie o zi liberă la sfârșit de săptămână, iar dacă se nimerește post, o zi cu dezlegare la pește. Aceasta pentru că nu toți prietenii sau rudele noastre postesc, ori apreciază bucatele fără carne.

De ce totuși se spune că agheasma în casă se face în zi de post?

În zile de post se presupune că oamenii sunt mai curați, se gândesc mai mult la Dumnezeu, se spovedesc, așa că pot primi harul mai bine. Mulți preferă de aceea ca agheasma anuală să o facă într-unul din cele 4 posturi mai mari, adesea cel al Paștilor, sau dacă nu, într-o miercuri sau vineri, într-un cadru familial mai restrâns, mai intim. La fel când vor și Sf. Maslu în casă. La sfințirea casei, datorită caracterului festiv al momentului, a invitaților și a greutății de a pregăti bucate de post pe placul tuturor, mulți evită zilele în care nu este dezlegare nici măcar la pește. În plus, dacă nu e sărbătoare, lunea, miercurea și vinerea, în orice post, nu e dezlegare nici la vin. Repet, nu există o regulă, nevoile sufletești primează, nu astfel de considerente.

Pentru orice nelămuriri, contactați-mă.

Pr. George Ovidiu Chirița

Tel: 0723733126

 

 

Anunțuri

Despre Pr. George Chirița

Om, bărbat, creștin, soț, tată, preot și român
Acest articol a fost publicat în Liturgice și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s