Predica la Duminica a 5a dupa Rusalii

Demonizații din Gadara și Gherghesa

Au râvnă pentru Dumnezeu, dar sunt fără cunoștință (Rom. 10: 2)

Iubiți frați întru Hristos,

Atât Apostolul, cât și Evanghelia Duminicii a V-a după Rusalii sunt bogate în hrană duhovnicească pentru cel care dorește să lupte eficient împotriva duhurilor răutății și să-și câștige mântuirea.

Apostolul din Epistola Sf. Pavel către Romani, capitolul 10, reprezintă o mărturie a dorinței arzătoare a Sf. Pavel de a contribui decisiv la mântuirea poporului său, vechiul Israel, de a converti râvna lor pentru credință, dreptate și mântuire într-un instrument, o armă care să-i conducă la dobândirea acestor bunuri duhovnicești. Aceeași rețetă o prezintă și Sfinții Părinți noului popor ales, Biserica creștină.

Legea Veche îndeamnă la folosirea râvnei pentru dreptate și cunoștință, astfel încât omul să dobândească viața veșnică. Cea Nouă, în alți termeni, prezintă aceleași coordonate vitale asupra cărora sfinți trăitori ca Antonie cel Mare, Marcu Ascetul sau Talasie Libianul sunt de acord, și anume, pe de o parte, nevoința, trăirea credinței, împlinirea poruncilor, iar pe de alta, cunoștința. Această cunoștință este a cuvintelor dumnezeiești ale Scripturilor și ale Părinților Bisericii, dar nu numai, ci și cea izvorâtă din gura îndrumătorului duhovnicesc al fiecăruia și din experiența nevoinței credinciosului, dator la rândul său a lua aminte la gândurile și pornirile sale și a le confrunta cu spusele părintelui duhovnic și ale Sfinților Părinți.

Ne-am obișnuit toți cu necesitatea trăirii credinței, a săvârșirii anumitor fapte care să facă lucrătoare pogorârea Domnului la Iad, Învierea și ridicarea Sa la cer, prefăcând creștinul într-un martor și mărturisitor al lucrării harului în viața lui. Ceea ce mai pare o noutate, în ciuda mulțimii de cărticele și broșuri duhovnicești redactate pe înțelesul tuturora, în ciuda spuselor unor Sfinți ca Ioan Iacob de la Neamț – Hozevitul și duhovnici ca Părintele Nicodim Măndița, este necesitatea cunoașterii credinței și chiar mai mult, a propriului sine, cu păcatele și virtuțile sale. Dacă atâția trăitori, în două milenii de existență a Bisericii, majoritatea oameni fără școală deosebită, trimit într-un glas la citire și cunoașterea sinelui, înseamnă că râvna noastră are nevoie și de lucrare, și de cunoștință. Nu doar poporul evreu trebuie să reziste secolelor prin educație, ci și cel creștin, până la sfârșitul veacurilor.

Sf. Evanghelie ne aduce aminte că lupta noastră nu este îndreptată împotriva semenilor, ci împotriva duhurilor răutății, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac (Ef. 6: 12). În această direcție trebuie îndreptată acea minunată abilitate sădită de Dumnezeu în sufletul nostru, puterea de a ne aprinde, iuți, revolta împotriva a ceea ce ne poate vătăma. După cuvântul lui Isihie Sinaitul, un câine bun de stână nu are voie să rupă deopotrivă și lupii, dar și oile. În consecință, semenii noștri se înconjoară cu infinită și jertfelnică dragoste, însă diavolul și puterile sale, păcatele, se resping cu toată forța aprinderii noastre lăuntrice, prin iuțime și mânie binecuvântată, acasă și la biserică, după manualul de luptă al spiritualității noastre ortodoxe, pe coordonatele enunțate mai înainte în Apostolul de astăzi, adică prin cunoștință și nevoință.

Dacă diavolii se tulbură, se tânguiesc și fug la apropierea de Hristos, atunci participarea la slujbele Bisericii, în care Hristos sălășluiește și se dăruiește cu putere, va tulbura compromisul funcțional al păcatului, va aduce binecuvântată plângere pentru starea de rob al celui rău și-l va goni departe, iar creștinul, curățit, vindecat și sfințit, va fi mărturisitorul a cât bine i-a făcut lui Dumnezeu pentru toată cetatea, toată comunitatea, mai ales că aceasta, nu doar Gadara, ci și societatea contemporană, nu vede întotdeauna cu ochi buni alungarea demonilor care deopotrivă o înspăimântă și-i zgândăresc poftele.

Pr. George-Ovidiu Chirița

Reclame

Despre Pr. George Ovidiu Chirița

Om, bărbat, creștin, soț, tată, preot și român
Acest articol a fost publicat în Predici și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s