Încredere în biruință

predică la Duminica Ortodoxiei, Duminica 1 din Postul Mare

Una din povestirile din paterice ne relatează că un ucenic se simțea ostenit și deznădăjduit din cauza lungului război duhovnicesc și a ispitelor care nu-i dădeau pace. Descoperindu-și gândurile părintelui său, acesta l-a scos afară din chilie și i-a îndreptat privirile spre o colină plină de războinici negri și înfricoșători, care-și sunau armele și scoteau strigăte amenințătoare de război, apoi spre alta, pe care se găsea în linie de bătălie altă armată, luminoasă, de îngeri, gata să-i vină într-ajutor. Bătrânul l-a întrebat pe novice care armată era mai numeroasă, iar acesta a indicat-o pe cea îngerească. În concluzie, l-a încurajat avva pe ucenic, cei care sunt cu el erau mai mulți decât cei care-i stau împotrivă. Deplin încredințat de biruință, ucenicul s-a întors la lupta duhovnicească.

Același lucru îl face Biserica în Duminica Ortodoxiei cu binecredincioșii creștini. Osteniți și împovărați, răniți și descurajați, aceștia au pornit în călătoria Postului cel Mare, și au făcut-o cu înfrânare trupească și sufletească, cu participare la slujbele specifice săptămânii dintâi, cu hotărârea mai mult sau mai puțin neclintită de a urca spre Golgota, ca apoi să ajungă la Înviere (2 Cor. 4: 10-11). Dumnezeu vrea ca întristarea noastră să rodească sârguință, scăparea de vina păcatului, mâhnire și teamă, râvnă și ispășire (2 Cor. 7: 11), după cuvântul Apostolului Pavel. Pentru aceasta, în fața a 48 de zile de post, mulțimea pruncilor în ale luptelor duhovnicești are nevoie de mângâiere și încurajare.

Plinătatea de viață a Bisericii Ortodoxe, păstrată și transmisă nealterată de-a lungul a douăzeci de veacuri, biruitoare în fața persecuțiilor din afară și a dezbinărilor dinăuntru, dă încredere credincioșilor că și ei, dacă vor răbda până la sfârșit, vor dobândi roada ostenelilor. Mulțimea sfinților căliți în aceste lupte le stă alături din Biserica Biruitoare. Îngerii păzitori ai fiecăruia, ai bisericii lor, ai comunității lor, este așezată pururi în linie de bătălie. Părintele duhovnicesc, cu care au rostit Canonul de pocăință al Sfântului Andrei Criteanul și rugăciunea Sfântului Efrem Sirul, cu metanii și închinăciuni, le stă alături, gata să-i sprijine cu dragostea și sfatul și să-i sfințească prin Spovedanie.

E drept, întunericul și zgomotul stăpânitorilor răutății acestui veac (Ef. 6:12) își găsește ecou în întunericul păcatelor și patimilor lăuntrice și în larma neorânduielii din gândurile și simțirile noastre, clătinând hotărârea pe care am luat-o. De aceea, pilda drepților Vechiului Testament pomeniți în Apostolul citit astăzi, care au biruit în Legea Veche și nu în împărăția harului, ne rușinează, iar sfinții luptători pentru Ortodoxie, de multe ori în situații critice, ne încurajează. Dacă luăm toate armele lui Dumnezeu din arsenalul Bisericii și vom petrece toată vremea în rugăciune, trăind prezența lui Dumnezeu, vom putea sta împotriva uneltirilor diavolului (Ef. 6: 11,13,18), îi vom stinge săgețile de asalt, dovedindu-l neputincios, și vom ajunge să ne bucurăm de Înviere, iar după mule Învieri pământești, ne vom învrednici și de Paștile cerești.

Pr. George Ovidiu Chirița

Reclame

Despre Pr. George Ovidiu Chirița

Om, bărbat, creștin, soț, tată, preot și român
Acest articol a fost publicat în Predici și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s