Apa cea sfințită și sfințitoare

Predica la Duminica a 4a după Paști

De nenumărate ori, de-a lungul vieții, cu prilejul sfințirii mici a apei, ascultăm pericopa evanghelică ce ne aduce în fața ochilor un bazin minunat din Ierusalim, înconjurat de locașe speciale pentru bolnavii care așteptau acolo pe îngerul Domnului, să vină, să tulbure apa, dându-i putere vindecătoare, urmând ca ei să intre într-o cursă în care câștigătorul ia totul: cel care intra primul în apă, se vindeca. În duminica a IV-a după Paști, ascultăm cum Domnul Iisus Hristos vine în acest loc de pelerinaj și vindecă un bolnav care aștepta singurel, de 38 de ani, să aibă parte de harul lui Dumnezeu.

Atunci când se coboară în Iodan, la Bobotează, Mântuitorul sfințește firea apelor, rezultând ceea ce se numește agheasmă mare, sau sfințirea mare a apei. Biserica actualizează această sfințire în tot pământul, dar numai credincioșii, timp de 9 zile, caută să se sfințească, să se curățească, să se tămăduiască, să se întoarcă spre împărăția lui Dumnezeu, cinstind măcar o parte din această apă și luând-o cu evlavie în fiecare dimineață, alături de firmiturile de la Cina Domnului, anafura. Restul apei, cu frică și cu cutremur, datorită nevredniciei noastre de a trata fiecare picătură ca pe agheasmă mare, o folosim pentru nevoile noastre zilnice și prin aceasta devine apă simplă. După 14 ianuarie, Biserica nu mai sărbătorește în rugăciunile ei Boboteaza, îngăduindu-ne să tratăm fără mustrări de conștiință apa ca pe simplul lichid obișnuit. Totuși, la nevoie, după o curățire prin Spovedanie, de regulă, sau cu binecuvântarea preotului, apelăm și în cursul anului la agheasmă mare, pentru darurile ei enumerate în rugăciunile de sfințire.

Din mila Domnului, avem, pentru nevoile noastre curente, o apă mai presus de cea obișnuită, asupra căreia s-a săvârșit sfințirea mică a apei, ori sfeștania mică. Pentru rugăciunile Maicii Domnului și apoi ale sfinților, am primit și acest dar, în care L-am rugat pe Dumnezeu să trimită pe Duhul Sfânt, ca la Botezul Domnului, dar într-o măsură mai mică, pentru ca medicamentul să poată fi luat și fără rețetă de le părintele nostru, cu efecte benefice, fără efecte adverse datorită păcatelor noastre de fiecare zi. Există chiar și o apă bonecuvântată pentru femeile lăuze, pe care acestea o beau până la 40 de zile după naștere, potrivită, spun părinții duhovnici, și pentru femeia în perioada lunară.

Spre agheasma mică ne putem îndrepta cu toții, în fiecare dimineață, sau mai târziu, dacă postim până spre după-amiază ori seară. Ne-o dă Hristos, prin mâna preotului, sfințită înainte de Sfântul Maslu, ori la început de lună, după cum este obiceiul în fiecare parohie. El vine la noi și ne asigură că prin Duhul Sfânt, este cu noi până la sfârșitul veacurilor. Recomandă conștiinței noastre să nu mai greșim, ca să nu ajungem la boli cronice, sau acute, și la medicamente amare.

Pr. George-Ovidiu Chirița

Reclame

Despre Pr. George Ovidiu Chirița

Om, bărbat, creștin, soț, tată, preot și român
Acest articol a fost publicat în Predici și etichetat , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s